Voor de nabehandeling van zijn afgewerkte producten – zoals tellen, monteren en verpakken – schakelt Buyse Metal Works Group uit Aalter de Brugse Vereniging WOK in. “Dat is voor beide partijen een meerwaarde”, klinkt het bij jobcoach Hannelore Hoornaert en werkvloerbegeleider Conny D’Hoe van WOK, en Bart Billiet, productieverantwoordelijke bij Buyse Metal Works.
Stellen jullie jullie organisaties eerst even kort voor?
Hannelore: “ WOK wil iedereen die voorlopig niet meer op de gewone arbeidsmarkt terecht kan, een arbeidsprogramma op maat aanbieden. Voor wie niet meer op de gewone arbeidsmarkt terecht kan, bieden we een blijvende arbeid op maat aan. Wie wel kan doorstromen naar het normaal of sociaal economisch circuit, bereiden we daaropop voor (via arbeidszorg). Daarnaast bieden we ook tewerkstellingstrajecten aan voor maximaal 5 jaar. Door specifieke opleiding, begeleiding en ondersteuning op de werkvloer wordt de medewerker voorbereid op een tewerkstelling op de gewone arbeidsmarkt (via lokale diensteneconomie). We zoeken met hen naar de meest passende vorm van werk, aan de hand van relevante en economisch haalbare opdrachten. Onze werking bestaat uit 3 pijlers: een handlingatelier, een klus- en tuinwerking, en tot slot ook een dienst die energie- en waterscans uitvoert en daken isoleert.”
Bart: “Buyse Metal Works Group is sinds meer dan 60 jaar actief als toeleverancier in de metaalverwerkende sector. Buyse is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeleveranciers van CNC-draaiwerk, CNC-freeswerk en CNC-slijpwerk met vestigingen in Aalter en Lier. We beschikken over meer dan 90 CNC-machines en stelt meer dan 120 personen tewerk. Enkele van onze klanten zijn bijvoorbeeld Atlas Copco, Dana, CNH en Reynaers Aluminium.”
Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?
Hannelore: “In 2016 werd binnen het project ‘Handle with care’ een manager aangesteld die voor verschillende Brugse organisaties met een atelierwerking op zoek ging naar repetitieve opdrachten.”
Bart: “Die man kwam bij ons langs. Hij was niet ‘de zoveelste verkoper’; hij had een mooi en overtuigend verhaal. Van het een kwam het ander. Na een proefproject hebben we een deel van de taken die we tot dan inhouse deden, uitbesteed aan WOK.”
Conny: “De opdrachten zijn vrij uiteenlopend: staafjes per 100 stuks in plastic zakjes steken en die labelen, de schroefdraad van moeren controleren, kartonnen dozen vouwen,… Elke week krijgen we een bestelbon met de volgende opdrachten. Het werk wordt verdeeld onder onze medewerkers, die we ondersteunen met hulpstukken zoals kalibers, telblokken of telweegschalen. De afgewerkte producten worden daarna nog eens gecontroleerd en verpakt.”
Bart: “Met onze wekelijkse transportroute gaan we elke donderdag de afgewerkte producten ophalen. We leveren dan ook de materialen voor de volgende opdrachten.”
Hoe loopt de samenwerking?
Bart: “Wij zijn zeer tevreden. De communicatie loopt vlot en er is veel vertrouwen. Door de extra controles is het werk zeer kwaliteitsvol; dat wil ik echt benadrukken.”
Conny: “Er is zeker veel wederzijds respect. Als we door omstandigheden eens een deadline niet kunnen halen, contacteren we Buyse en overleggen we welke taken prioritair zijn.”
Hannelore: “Voor ons en voor onze mensen zijn dit soort opdrachten een grote meerwaarde. Buyse zorgt bij ons voor een grote continuïteit, ook tijdens de coronacrisis.”
Conny (lacht): “Onze doelgroepmedewerkers mochten niet naar het werk komen, maar met de personeelsleden van WOK hebben we véél artikelen geteld en in zakjes gestoken.”
Bart: “Deze samenwerking past ook in onze visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen. We kiezen er bewust voor om zoveel mogelijk met lokale leveranciers te werken. Dat maakt ook dat we ons wekelijks transport langs de verschillende lokale leveranciers afstemmen volgens de meest ecologische route. WOK voert de opdrachten bovendien uit aan een zeer concurrentiële prijs.”