“Unique shade design”: onder die noemer ontwikkelt en produceert Umbrosa uit Roeselare klassevolle en flexibele parasols en schaduwzeilen, 100% Belgisch. En dat slaat aan, want de parasols en zeilen worden geëxporteerd naar tuinen over de hele wereld.
“Van in het begin al, een 17-tal jaar geleden, was het een strategische keuze om met een beperkt intern team te werken en bepaalde activiteiten aan externe partners uit te besteden”, vertelt operationeel directeur Koen Breems. “We kiezen er nog steeds bewust voor om onze eigen medewerkers taken te laten uitvoeren die waarde toevoegen aan ons product. Voor handelingen die vrij eenvoudig en repetitief zijn, werken we samen met Groep Weerwerk uit Roeselare.”
Sylvie Wybo is bij Weerwerk coördinator van de Roeselaarse vestiging. Maatwerk is één van de drie poten van de werking. “De assemblage-activiteiten die we voor Umbrosa uitvoeren, behoren tot onze tak industriële diensten. We doen bijvoorbeeld ook verpakkingswerk en hebben een naaiatelier”, duidt ze.
De samenwerking tussen Umbrosa en Weerwerk ontstond in 2017. “Toen spraken we Weerwerk aan om in ons bedrijf te komen helpen met de productie van de Paraflex. Dat product bestaat uit twee delen: een frame om de parasol aan de muur te bevestigen en de parasol zelf. In het begin kwam Weerwerk via een enclavewerking bij ons ter plaatse om delen van de parasol samen te stellen. Dat was een eerste stap om onze kennis over te dragen”, vertelt Koen. Na twee seizoenen werd de enclavewerking afgebouwd en werd de activiteit naar het gebouw van Weerwerk verhuisd. “De jaren daarna besteedden we in verschillende fases telkens een extra deeltje taken uit aan Weerwerk. Onze eigen medewerkers zorgden bij de opstart van elke fase voor de nodige begeleiding. En nog steeds gaan onze mensen er regelmatig langs voor een check.”
Intussen worden Paraflex-parasols van A tot Z bij Weerwerk gemonteerd. Elk jaar levert het Weerwerk-team 3.000 tot 3.500 afgewerkte producten af. Als ze klaar zijn, gaan de parasols naar Umbrosa, waar er een laatste handeling op uitgevoerd wordt en een kwaliteitscontrole plaatsvindt.
Naast de productie van Paraflex-parasols doet Weerwerk ook voorbereidend werk voor andere Umbrosa-producten: koorden op maat afsnijden en er een lusje in persen, doosjes met bouten en moeren assembleren, glasvezels voormonteren,… Het naaiatelier springt dan weer af en toe bij voor de confectie van beschermhoezen.
Voor beide partijen is de samenwerking een succesverhaal. “Het gaat dan wel om eenvoudige taken, maar ze zijn wel cruciaal voor ons product en de kwaliteit ervan”, zegt Koen daarover. Daarom steekt het bedrijf ook heel wat tijd en energie in de optimalisatie van de werking. “Ons team productontwikkeling heeft verschillende toolings en kalibers ontwikkeld die de taken zo ‘dummyproof’ mogelijk maken. Zie het maar als hulpstukken zodat de Weerwerk-medewerkers de onderdelen kunnen monteren met een zo laag mogelijke foutenmarge.”
Het groeiverhaal van Umbrosa heeft natuurlijk ook een grote invloed op de werking van Weerwerk, haalt Sylvie aan. “In ons magazijn moeten we plaats voorzien voor de basismaterialen en voor de afgewerkte producten. Dat heeft logistiek best wel een impact. Onze eigen werking moeten we dus mee laten evolueren. De komende weken volgen we bijvoorbeeld een traject rond lean management.”
Kortom: met wederzijds begrip kan een samenwerking tussen reguliere bedrijven en maatwerkbedrijven zeker een win-win zijn. “Ik ben ervan overtuigd dat dit voor reguliere bedrijven een oplossing kan zijn om te kunnen blijven produceren, ondanks de arbeidsmarktkrapte. En voor onze doelgroep kunnen eenvoudige taken heel wat voldoening schenken”, besluit Sylvie.