ZOWE is het arbeidszorginitiatief van WAAK (maatwerkbedrijf) en de branding (dat personen met een beperking ondersteunt). In februari 2024 begon ZOWE boterhammen te maken voor leerlingen van Kortrijkse scholen. Eén van die scholen is De Lage Kouter. Annelies Desseyn, verantwoordelijke voor gelijke onderwijskansen en algemene en sociale vorming in De Lage Kouter, en Lieven Trioen, coördinator van ZOWE, zijn enthousiast.
Stellen jullie jullie organisaties even voor?
Annelies Desseyn: “De Lage Kouter is een school voor buitengewoon secundair onderwijs. Bij ons krijgen leerlingen met een attest 'type-basisaanbod' en 'type-9' in opleidingsvorm 3 onderwijs. Ze krijgen een beroepsgerichte opleiding op maat waarmee ze in meer dan 10 jobs terecht kunnen.”
Lieven Trioen: “ZOWE staat voor ‘Zorgzaam Werk’. We doen aan activering, arbeidszorg en doorstroom. We hebben een negental activiteiten of ‘werkvloeren’, zoals wij ze noemen. Daarmee werken we vooral voor WAAK of de branding, maar we zoeken ook externe klanten.”
Hoe is het project Brooddoosverrijking ontstaan?
Lieven Trioen: “We merkten dat er in Kortrijkse scholen noden waren die niet structureel werden aangepakt. Heel wat leerlingen gaan naar school zonder eten of nemen ongezonde voeding mee. De scholen gaven aan dat ze niet de middelen en de tijd hadden om zelf boterhammen te voorzien. We wisten ook dat het voedseldistributieplatform Food Act 13 brood beschikbaar had. En we zagen er ook een mogelijkheid in om via arbeidszorg mensen te activeren. Op dit moment maken we boterhammen voor ongeveer 250 kinderen uit 10 scholen in Kortrijk. We starten ’s morgens om 7.45 uur; tegen 10.45 zijn we klaar. Daarna start de leverronde.”
Annelies Desseyn: “Wij merkten in onze school inderdaad dat veel leerlingen niet aten of ongezond eten meebrachten. Dat bleek ook uit een bevraging bij ouders. Daarom waren wij met de Stad Kortrijk en met vzw Enchanté al gestart om fruit, koeken, brood en soep aan te bieden. Toen we van het project Brooddoosverrijking van ZOWE hoorden, zijn we meteen op de kar gesprongen. ZOWE brengt de boterhammen en wij zetten in de refter een plateau klaar. Al wie wil, mag ervan nemen, ook kinderen die wel iets bij hebben om te eten. Op die manier maken we de drempel zo laag mogelijk.”
Lieven Trioen: “Ik geef graag mee dat het initiatief het resultaat is van een samenwerking tussen ZOWE, de leveranciers van grondstoffen (Foodact13, een individuele bakkerij en de Voedselbank Zuid-West-Vlaanderen), Stad Kortrijk, sponsors zoals Lions Mercurius Kortrijk en de scholen als afnemer. In het kader van een ander project leveren we ook 2 keer per week 40 liter soep aan 2 andere scholen. Die wordt ook bij ons gemaakt.”
De reacties zijn positief?
Annelies Desseyn: “Voor ons is dit een zeer positief initiatief. Er bestaan veel projecten, maar die zijn soms complex en gaan gepaard met veel papierwerk. Dit is een zeer concreet project met direct resultaat. We hebben een heel toffe samenwerking met ZOWE, met een persoonlijk en nauw contact, en met de nodige flexibiliteit.”
Lieven Trioen: “Voor ons zorgt de grote sociale meerwaarde van het project voor een positieve vibe. De 3 arbeidszorgmedewerkers die we elke dag inzetten om boterhammen te beleggen zijn erg gemotiveerd, omdat ze weten wat er met die boterhammen gebeurt. Vanuit ZOWE zijn we natuurlijk blij dat we op een praktische manier iets kunnen betekenen én mensen kunnen activeren. We zijn een jaar geleden gestart met boterhammen voor 140 leerlingen; intussen zijn dat er al 250. Het zou fijn zijn mochten we op lange termijn een duurzame financiering kunnen bekomen.”