Tekni-Plex, een sterk groeiende Amerikaanse holding met een Aalsterse vestiging, is een industriële toeleverancier én pionier in de polymeertechnologie. Het bedrijf is gespecialiseerd in hoogwaardige kunststofoplossingen voor medische en farmaceutische spelers en producenten van verzorgings- en huishoudproducten of voedingsbedrijven. Van je deofles en handzeeppompje tot de blisterverpakking van je medicijnen: het wordt bij Tekni-Plex gemaakt. Maar ook voor andere toepassingen kun je daar terecht.
Tekni-Plex: “Eén van onze vaste klanten is Gardena, de bekende tuinmaterialenfabrikant. Voor hen produceren we irrigatiebuizen die ervoor zorgen dat de planten op je terras of in je tuin automatisch voldoende water krijgen. Om van ons product in bulk naar een resultaat te komen dat klaar is voor de winkelrekken, zijn er nog heel wat tussenstappen nodig. Voor die tussenstappen doet Tekni-Plex al dertig jaar beroep op MAAAT.
Al 30 jaar knippen, rollen en verpakken
Tekni-Plex: “We hadden nood aan een partner die ons op dagelijkse basis kan ondersteunen met het verkoopsklaar krijgen van de Gardena-irrigatiebuizen. Wij leveren de irrigatiebuizen in bulk bij MAAAT, op immense spoelen met duizenden meters tube. Op de site van MAAAT worden de buizen op maat gesneden, opgerold en verpakt. Gardena haalt de afgewerkte producten ook daar op, wat tijd en vervoerskosten voor Tekni-Plex uitspaart.
De samenwerking en de communicatie met MAAAT verloopt dankzij wekelijkse contactmomenten en de nabijheid van het bedrijf, zeer vlot. De vaste ploeg die voor ons werkt, is niet enkel enorm fier op het werk, de maatwerkers en hun teamcoaches hebben ook bakken ervaring. Die teamcoaches verdienen tonnen respect: ze zorgen voor een degelijke begeleiding van de maatwerkers en denken tegelijk mee na over procesoptimalisatie, zoals het wegwerken van bottlenecks in de productielijn.
Het is intussen al dertig jaar geleden dat we voor het eerst een beroep deden op MAAAT. De opdracht van toen is nog steeds dezelfde, al zijn de volumes van een andere orde dan toen. Ook onze manier van samenwerken maakte een evolutie door.”
Samen groeien als bedrijf en partners
Tekni-Plex: “Dertig jaar geleden plaatsten we één snijmachine op de MAAAT-site. Nu draaien er vier machines voltijds om aan de vraag van Gardena te kunnen blijven voldoen: door onder andere de klimaatverandering stijgt de vraag naar irrigatie-oplossingen enorm. MAAAT verwerkt meer dan 800.000 meter irrigatiebuis per maand. Een vijfde machine wordt trouwens momenteel gebouwd. Voor de financiering ervan dienden MAAAT en Tekni-Plex samen een subsidiedossier in bij de Provincie Oost-Vlaanderen.
Deze subsidieaanvraag is een mooi voorbeeld van hoe MAAAT meedenkt en meegroeit met de klant. MAAAT zorgde niet enkel voor extra capaciteit, maar zoekt ook constant samen met ons team naar mogelijke verbeteringen in de werkflow. Zowel op het vlak van arbeidsveiligheid als op het vlak van efficiëntie werd de voorbije jaren winst geboekt. Zo worden de snij- en verpakhandelingen nu door twee aparte ploegen gedaan. Op die manier verliezen de vier maatwerkers die de machine kunnen bedienen geen tijd aan handelingen die ook door collega’s kunnen worden uitgevoerd.
“MAAAT verzet bergen voor ons. Het is een geslaagde samenwerking tussen sociale en reguliere economie.”
Tekni-Plex: “Drie decennia terug was er veel minder aandacht en waardering voor maatwerkbedrijven. De tijden zijn gelukkig veranderd. Ons partnership met MAAAT sluit mooi aan bij het sociale aspect van ons beleid. Bij Tekni-Plex gaan we zelfs nog een stap verder en zetten we sterk in op duurzaamheid in de brede zin van het woord. We zijn ons bewust van onze lokale verankering en impact op mens en milieu. Die visie willen we concreet vertalen naar de dagelijkse praktijk. Ook projecten zoals Kunstbaan, waarbij mensen met een verstandelijke beperking kunst creëren met afvalproducten krijgen bij ons een plaatsje.
MAAAT heeft zich al die jaren als een flexibele en geëngageerde partner getoond en onze samenwerking zit stevig verankerd in onze werking. Toen we onze productie moesten opschalen, stonden we voor de keuze om volledig te automatiseren of de opdracht van MAAAT uit te breiden. Het is dat tweede geworden, mede dankzij de inzet van MAAAT. Ons partnerschap toont aan dat samenwerking tussen reguliere en sociale economie niet enkel loont, maar zelfs wenselijk is.”