Wij gebruiken cookies voor volgende doeleinden: Analytics & Marketing Als u hiermee akkoord gaat klikt u op 'Alles inschakelen'. Als u klikt op 'Niets inschakelen', worden alleen cookies geplaatst die strikt noodzakelijk zijn. U kunt ook onze leveranciers bekijken en uw keuzes aanpassen door op 'Zelf instellen' te klikken.
CV Citadel Diest tovert een deel van de iconische citadel in Diest om tot een dynamische en inspirerende locatie voor ondernemers, creatievelingen en verenigingen. Circulaire, creatieve en sociale innovatie voor en door lokaal en regionaal talent staan hier centraal. De organisatie zet bijvoorbeeld het maatwerkbedrijf De Vlaspit in voor de isolatie van de vloeren en voor het onderhoud.
De citadel in Diest is een uniek historisch gebouw. Het 19de-eeuwse fort deed tot 2011 dienst als legerkazerne voor de paracommando’s. De stad bereidt al jaren de reconversie voor van deze gigantische erfgoedsite met zo’n 11.000 m2 aan binnenruimtes en 15 hectare bos errond. Terwijl de stad aan die definitieve herbestemming werkt, leidt de coöperatieve vennootschap CV Citadel Diest de tijdelijke invulling in goede banen. Een stevig lokaal partnerschap trekt de tijdelijke invulling van de Citadel, ondersteund door Miss Miyagi. Het Stadsmakersfonds droeg 120.000 euro aan startkapitaal bij aan dit project; de rest van het geld komt van lokale vennoten en partners met een hart voor de Citadel.
Anneleen De Bonte is bestuurder van CV Citadel Diest. “In deze eerste fase bieden we 60 ruimtes aan. Ze worden verhuurd zoals ze zijn, maar we zorgen wel voor een minimaal comfort met elektriciteit, wifi en een basispakket aan diensten. Huurders die dat willen, kunnen de vloer in hun ruimte laten isoleren. Daarvoor werken we samen met maatwerkbedrijf De Vlaspit uit Scherpenheuvel, enerzijds omdat het een sociaal project is en anderzijds omdat het onze ambitie is om zo circulair mogelijk te bouwen.” De Vlaspit haalt kurken op in heel Vlaanderen, vermaalt ze en gebruikt ze onder de naam Recycork als isolatie voor vloeren, hellende constructies en zelfs leempleister. Nadien kan de isolatie hergebruikt worden. “Het is een mooie circulaire oplossing die volledig past in de geest van het project”, legt De Bonte uit.
Daarnaast neemt De Vlaspit ook het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en het sanitair voor zijn rekening. “En we hebben ook de ambitie om voor de toekomstige uitbating van onze evenementenzone samen te werken met sociale economie”, klinkt het.
Kansen creëren
Circulaire, creatieve en sociale innovatie gaan hier hand in hand. Logisch dus dat de coöperatieve bewust kiest voor samenwerkingen met organisaties zoals De Vlaspit maar ook Arktos, vzw Martine Van Camp en de open leerwerkplaats. “We willen mensen uit kansengroepen betrekken bij onze activiteiten”, vertelt Anneleen De Bonte. “Dat kan door vrijwilligerswerk, maar ook door langdurig zieken in te schakelen (in overleg met de RVA), zodat zij geleidelijk opnieuw kunnen deelnemen aan het werkproces. Sommige vrijwilligers groeien zelfs door naar een vaste job.”
Ondernemen gaat hier dus hand in hand met kansen creëren voor mensen die anders moeilijker hun weg vinden op de arbeidsmarkt. “Door de aantrekkingskracht van het project en de site kunnen we dingen realiseren die binnen de reguliere economie onbetaalbaar zouden zijn”, zegt De Bonte. “Het is straf om te zien hoe die organische bottom-upbeweging in heel korte tijd uit de startblokken kon schieten.”