In België moeten vrachtwagens vanaf 3,5 ton kilometerheffing betalen. Voor de registratie van het aantal gereden kilometers moeten ze een OBU (On Board Unit) of tolkastje aan boord hebben. Deze worden door het bedrijf Satellic ter beschikking gesteld. Omdat het bedrijf maar een beperkte hoeveelheid toestellen in omloop heeft, is het zaak om ze zolang mogelijk in goede staat te houden. Het bedrijf realiseert dit door de OBU’s te laten refurbishen door de medewerkers van WAAK. Recent tilden we het project naar een nog hoger niveau door ook de plugs van de toestellen onder handen te nemen en de batterijen te testen op hun geschiktheid voor hergebruik. Zo is het Satellic-project een echt circulair schoolvoorbeeld!
Concreet fungeert WAAK als logistieke hub voor de OBU’s, waarbij ze in ontvangst worden genomen en geïdentificeerd (elke OBU is uniek en heeft een eigen ID-nummer). Na de identificatie wordt de OBU gecontroleerd op eventuele visuele of technische schade of mankementen. In functie van deze evaluatie zal de OBU op een later tijdstip software updates krijgen of hersteld worden indien nodig. Voordat de On Board Unit terug naar een volgende gebruiker verstuurd wordt, ondergaat deze nog een laatste opschoonbeurt en finale controle.
Om kapotte onderdelen te kunnen vervangen, legt WAAK een voorraad van componenten (schermen, plugs, behuizingen…) aan. Deze werden gerecupereerd van OBU’s die niet meer gebruikt kunnen worden. Door zo te werk te gaan, moeten er nauwelijks nieuwe onderdelen meer bijgemaakt worden. Dit is dan ook de reden waarom het OBU refurbishmentproject een schoolvoorbeeld is wat circulariteit betreft. Quasi alles wordt hergebruikt. Het project toont aan dat winst en de circulaire economie geen tegengestelden zijn van elkaar. Tim Vannieuwenhuyse, Algemeen Directeur WAAK: “Wij willen 25% toegevoegde waarde creëren in de ecologische economie. Het OBU-refurbishmentproject van Satellic vormt hier een belangrijk onderdeel van. We geloven heel sterk in circulair ondernemen, omdat het aandeel voor onze maatwerkers zeer groot is”.
Het Satellic-project biedt zo een mooie weergave van waar WAAK voor staat. Duurzaamheid, circulariteit, technologie en het sociale aspect vloeien naadloos in elkaar over. Waar ze in de reguliere economie vaak (onterecht) als tegengestelden worden beschouwd, werken ze hier perfect samen en versterken ze elkaar.