Emino begeleidt iedereen die een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt ervaart. Via persoonlijke begeleiding werken ze alle mogelijke drempels weg. De leuze van deze organisatie? ‘Ongewoon talent werkt’. Inclusief ondernemerschap staat centraal en daarom werkt emino ook aan sensibilisering bij werkgevers.
Jess Corty, bedrijfscoach bij emino: “Aan de hand van werkplekleren en IBO-trajecten (Individuele Beroepsopleiding in samenwerking met de VDAB, red.) gaan we op zoek naar een geschikte werkplek. We begeleiden vooral mensen met gezondheidsproblemen en/of een arbeidsbeperking. Onze coaching is echter ook breder inzetbaar voor iedereen die drempels op de werkvloer ervaart. Tijdens die coaching gaan we doelgericht en systematisch te werk met de deelnemer aan het stuur. We kiezen steeds voor maatwerk met concrete doelstellingen en acties en sturen bij waar nodig. De focus ligt op on-the-job training. Als coach zijn we dus actief aanwezig op de werkvloer om ondersteuning te geven aan zowel de deelnemer als collega’s als de werkgever. Emino gelooft dat iedereen zijn pad naar duurzaam werk weer kan vinden.”
Jarenlange samenwerking
In de zoektocht naar mogelijkheden voor werkplekleren klopte emino zelf aan bij Febelco. Daaruit bloeide een mooie samenwerking die vijf jaar later nog steeds vlot verloopt. Febelco is een groothandel in (para)farmaceutische producten die levert aan 3300 apotheken in België. Kurt Priem, teamleader in het magazijn in Izegem, deelt zijn ervaring: “Tijdens een stage in ons magazijn kunnen mensen ondervinden of de job hen ligt. Het is fysiek werk, maar vraagt ook perfectionisme. Sommigen blijven slechts één dag, maar we hebben via emino ook al heel wat vaste medewerkers kunnen aanwerven. Eén iemand in het bijzonder heb ik enorm zien groeien. Hij is een echte trekker in de groep, een grote steun voor mij.”
“We werken samen met drie vaste emino-coaches”, vervolgt Kurt. “Zij zorgen ook op het vlak van ergonomie voor individuele begeleiding op de werkvloer. Het is belangrijk om een goede houding aan te nemen en bewegingen op een gezonde manier uit te voeren. Zo voorkomen onze magazijniers blessures.”
Niemand is een nummer
“Individuele begeleiding staat centraal bij emino”, zegt Jess. “Niemand is een nummer.” Tijdens de eerste maand werk neemt emino wekelijks contact op, daarna tweewekelijks, al kan dat afwijken naargelang de noden van het project en de medewerker. Een jobcoach overloopt samen met de medewerker het takenpakket. Sommige taken lukken niet, andere wel, en daar houdt de werkgever rekening mee. Ook bekijken ze samen of deeltijdse tewerkstelling de betere optie is. Kurt: “Zo heb ik teamleden die terugschakelden naar twee of drie dagen werken per week. Vroeger hadden zij vaak last van blessures, nu niet meer.”
Premies voor inclusieve werkgevers
Ook met zijn expertise in de sociale wetgeving staat emino werkzoekenden en werkgevers bij. “Heel nuttig”, zegt Kurt. “Ik wist bijvoorbeeld niet dat we recht hebben op de Vlaamse ondersteuningspremie.” Die premie compenseert de eventuele extra kosten en lagere productiviteit die de blijvende of tijdelijke beperking van een medewerker met zich meebrengt.