Maatwerkers werken mee in het restaurant van IKEA Hasselt

Het verhaal van Ikea over De Wroeter Maatwerkbedrijf
Terug naar het overzicht

IKEA moeten we je niet meer voorstellen: je kent de Zweedse meubelwinkel sowieso. Maar wist je ook dat de winkel in Hasselt medewerkers van een maatwerkbedrijf inschakelt? “De 5 mensen van De Wroeter die meedraaien in ons restaurant, zijn deel geworden van ons team”, klinkt het bij Davy Rosiak (Food Manager IKEA Hasselt) en Silke Goyens (Market Relations Manager).

De Wroeter ondersteunt mensen die op de gewone arbeidsmarkt moeilijk een plek vinden. Het maatwerkbedrijf polste spontaan bij IKEA naar een mogelijke samenwerking, om een oplossing te bieden voor de openstaande vacatures in de Hasseltse winkel. Na enkele gesprekken met de afdeling people & culture van IKEA kwam midden 2023 het pilootproject tot stand.

Davy, Food Manager bij IKEA Hasselt, legt uit: “In ons restaurant is het mosselseizoen enorm druk. In eerste instantie was het de bedoeling om enkel in die 3 piekmaanden een team van De Wroeter in te zetten. Maar al gauw merkten we dat het heel goed lukte om hen te laten meedraaien, mits een goede opleiding en begeleiding. Bovendien bleef bij ons de nood aan mensen bestaan. Vandaar dat we beslist hebben om de ploeg van De Wroeter 6 dagen per week in te schakelen tijdens de 8 drukkere maanden van het jaar, en op vrijdag en zaterdag tijdens de iets rustigere maanden.”

5 mensen van De Wroeter draaien mee met het interne IKEA-team: ze doen de vaat, bereiden het eten voor, bakken frietjes en scheppen het eten op. Alleen het kassawerk doen ze niet. “We hebben eerst opgelijst welke taken mogelijk waren en welke niet, en hebben op basis daarvan een opleidingsschema gemaakt. Ook daarna blijven we hen opvolgen, en sowieso is er een begeleider van De Wroeter die meewerkt en hen ondersteunt. Zijn specifieke skills en kennis zijn zeker een meerwaarde, want ze hebben soms een wat andere aanpak nodig dan onze vaste medewerkers.”

Ook het meer formele contact met De Wroeter loopt uitstekend. “Wij krijgen vooraf altijd een duidelijke planning met welke mensen komen. Regelmatig hebben we een meeting over wat er goed loopt, eventuele verbeterpunten, uitdagingen, de toekomst,… Er is een zeer open communicatie.”

Intussen voelen de maatwerkers aan als volwaardig deel van het IKEA-team. “Zo voelen zij zich zelf ook: als iemand hen vraagt waar ze werken, zeggen ze niet ‘bij De Wroeter’ maar ‘bij IKEA’”. En de twijfels die onze eigen personeelsleden misschien hadden, zijn vanaf de tweede dag verdwenen.” Eén ex-maatwerker van De Wroeter is intussen doorgestroomd naar een job als personeelslid van IKEA en er is nu opnieuw iemand die interesse heeft om te solliciteren. “Dat is het beste bewijs dat er een goede match is”, vinden Silke en Davy. De foodafdelingen van andere IKEA-winkels kijken geïnteresseerd naar de samenwerking; ook zij zien intussen het potentieel van sociale economie. “Bovendien kunnen we met dit project ook een voortrekkersrol opnemen naar andere bedrijven toe”, besluiten ze.

Een begeleider van De Wroeter werkt mee én begeleidt hen. Zijn specifieke skills en kennis zijn zeker een meerwaarde.
Davy Rosiak (Food Manager IKEA Hasselt) en Silke Goyens (Market Relations Manager)
quote marks