Bij Cibo weten ze alles over schuren, slijpen en polijsten. Het familiale bedrijf uit Tildonk is al drie generaties lang gespecialiseerd in innovatieve schuuroplossingen op maat van elke klant. Met de sociale economie als partner. “Bij vzw Velo weten ze welke medewerkers bij ons hun plaats vinden. En wij geven hen graag de kans door te groeien naar een regulier bedrijf als het onze.”, zegt hr-manager Sophie Gilles.
“We willen dat elke werknemer zich hier goed voelt.”, vertelt Sophie Gilles. “De combinatie werk-gezin is daarbij belangrijk. Daarom behandelen we niet elke medewerker op dezelfde manier. Want iedereen is anders en elke thuissituatie is anders. Als iemand om een goede reden nood heeft om vroeger naar huis te gaan, proberen we dat te regelen. De productieplanner is daar niet altijd even tevreden mee, maar we willen dat werknemers gelukkig zijn op het werk.” Die aanpak leverde Cibo in 2014 de hr-prijs van Voka op.
Voor de instroom van nieuw personeel, doet Cibo een beroep op vzw Velo uit Leuven. In dit sociale-economiebedrijf doen mensen die om welke reden ook geen plaats vinden op de reguliere arbeidsmarkt, werkervaring op. Als ze sterk genoeg staan om door te stromen naar een regulier bedrijf, is dat vaak Cibo. “De begeleiders van Velo kennen ons bedrijf door en door. Ze kennen onze bedrijfscultuur en weten welke profielen we zoeken. Bij ons krijgen de doorstroommedewerkers nog een extra opleiding en dan kunnen ze aan de slag in de productie of als machineoperator. Zo geven we kansen aan mensen die anders nogal eens gemakkelijk uit de boot vallen op de arbeidsmarkt.”
Daarnaast rekent Cibo ook bij grote of bijzondere verpakkingsopdrachten op de sociale economie. “Daar staan de mensen van het maatwerkbedrijf Entiris voor in. Voor de coronacrisis konden we rekenen op een ploegje van vijf medewerkers die tijdelijk bij ons in het bedrijf kwamen werken voor een grote opdracht. Maar dat mag nu even niet meer, dus besteden we het werk uit aan hen. Voor de eerste lockdown schakelden we ook de Leuvense gevangenis in. Die samenwerking werd nog niet heropgestart.”
Cibo slaat dus de brug tussen de sociale en de reguliere economie, en investeert in tevreden werknemers. Dat lijkt op het eerste gezicht niet altijd de beste economische keuze. “Maar een grote winst op het einde van het boekjaar is nooit de belangrijkste motivator geweest”, zegt Sophie. “Natuurlijk moeten we wel rendabel zijn. Zonder winst kan je niet investeren in nieuwe machines. Onze aanpak en ons hr-beleid hebben misschien toch ook een economisch voordeel: mensen blijven heel lang bij ons. Daardoor kennen ze hun job door en door, en leveren ze kwaliteitsvol werk. Om de zoveel tijd iemand nieuw opleiden, kost tijd en geld. Dat sparen we dus uit.”